Kerk zonder vertrouwen

Het was even slikken. ‘We vertrouwen de politie het meest en de kerk het minst’, zo kopte de NOS deze week naar aanleiding van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar het vertrouwen van de Nederlanders in elkaar en de samenleving. De politie krijgt het vertrouwen van bijna 75% van de Nederlanders, terwijl de kerk het moet doen met een magere 31%. De banken doen het zelfs 8% beter dan het instituut dat het woord vertrouwen in zijn geloofsbelijdenis heeft staan.

Noorder_tussenhuizen
De Noorderkerk gezien vanaf de Lindengracht

Deze cijfers zijn een serieuze realitycheck voor mij, die zoveel houdt van de kerk en merkt hoe waardevol en goed dat lichaam van Christus is, ondanks alle falen en onvolmaaktheid. Hoe kan het dat zo’n 70% van de Nederlanders de kerk niet vertrouwt? Ik weet natuurlijk dat de kerk niet populair is en dat slechts een minderheid van de Nederlanders met enige regelmaat een kerk van binnen ziet. Maar dat is nog iets anders dan het feit dat zo’n groot deel van de bevolking geen vertrouwen in de kerk heeft.

Ik schaam me diep voor dit grote gebrek aan vertrouwen van de mensen. Dat is een doodzonde voor een gemeenschap van wie de Stichter zei dat ze het licht in de wereld zou moeten zijn — transparant, eerlijk, goed en stralend onder de mensen. Het onderzoek heeft de mensen niet gevraagd naar de redenen voor hun gebrek aan vertrouwen. Daarnaar blijft het gissen. Regelmatig hoor ik echter dat mensen die onze monumentale Noorderkerk een keer van binnen willen bekijken, nauwelijks de drempel over durven stappen. Ze vragen zich af: Moet je geen lid zijn of tenminste gelovig, mag je wel zomaar naar binnen, hoe moet je je gedragen in een kerk? Zou het gebrek aan vertrouwen met deze schroom te maken hebben? Dat mensen het idee hebben dat de kerk een verheven en heilig genootschap is van een God die allerlei hoge morele en gelovige eisen stelt? Ja, als je dan uit het nieuws en/of eigen ervaring merkt dat het er in de praktijk van de kerk toch wat minder heilig en hoogstaand aan toegaat, dan wekt dat natuurlijk geen vertrouwen.

De Amerikaanse christen-activist Shane Claiborne gaat in zijn boek The Irresistible Revolution in op het gevaar dat gelovige, activistische en idealistische mensen en organisaties zodanig opgaan in hun eigen verheven zaak en gelijk, dat ze de mensen en hun noden vergeten. Als antwoord op dat gevaar zegt hij: ‘Ik denk dat onze wereld een wanhopige behoefte heeft aan minnaars (lovers), mensen die diepe, echte relaties bouwen met medeworstelaars onderweg en die de gezichten van de mensen kennen …’ Dat heeft de kerk nodig: dat we gewoon met liefde onder de mensen zijn, dat we een gemeenschap van lovers zijn, niet verheven boven en beter dan anderen, maar worstelend om de liefde van God — die als Lover onder de mensen is gekomen — te kennen en in de praktijk te brengen. En als ik het goed heb, is dat ook altijd de bedoeling geweest.

Citaat: Shane Claiborne, The Irresistible Revolution, Zondervan: Grand Rapids, 2006, blz. 295.

7 gedachten over “Kerk zonder vertrouwen

 1. Vanuit een Belgische context verbaast mij deze feedback allerminst (al zal de politie volgens mij minder hoog scoren..). Zeker indien je ‘de score’ leest vanuit het ‘instituut’ dat de kerk toch ook is.. en de historie die dit meedraagt.

 2. Na enige tijd de Noorderkerk bezocht te hebben, na tientallen jaren niet meer in een kerk geweest te zijn, ervaarde ik de samenkomsten als een “onderonsje”. Het deed mij verdriet te zien dat blijkbaar elkaar gedag te zeggen al een opgave is, inclusief de kerkenraad wat bij mij flink schuurt.
  Ik had vaak geen idee naast wie ik in de bank zat, dus ook geen idee voor wie ik bidden moet en zeker niet alle toenaderingspogingen werden op prijs gesteld.
  Grote gemiste kans mijns inziens.
  Hartelijke groet!

  1. Beste Margaa77,
   Dank je voor je eerlijke, kritische reactie. Het doet me pijn om te horen dat jij in de Noorderkerk zulke ervaringen hebt opgedaan. Al weet ik goed genoeg dat een kerk mensenwerk is en mensen elkaar ook pijn doen en het lastig maken, hoop ik dat we het toch anders doen — zeker naar mensen die nieuw zijn. Ik sta altijd open om daarover te spreken (als je dat wilt, stuur gerust een bericht naar johan.visser@noorderkerk.org). Hartelijke groet, Johan Visser

 3. Het zijn ook wel rare vergelijkingen eigenlijk: kerk, politie, banken etc. Alsof al die instituten op elkaar lijken en op één hoop te gooien zijn. Mooi stuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s